de hoevens

Al jaren ben ik lid van La Verna en lees ik de mooie tijdschriften. Dit is mijn eerste kennismakingsactiviteit: een bezoek aan het domein ‘De Hoevens’, met zijn sfeervolle natuurbegraafplaats, gevolgd door een stiltewandeling.
Tijdens de rustige rit naar Alphen geniet ik van de hemelsblauwe lucht en van de herfst met al zijn kleurschakeringen.
Bij aankomst vrees ik even dat ik mijn lunchpakket vergat, maar een man zegt me dat we kunnen delen. Vanaf dat moment denk ik: dit voelt goed aan.

We worden vriendelijk ontvangen in het informatiecentrum van de natuurbegraafplaats en ik word getroffen door de serene sfeer die er hangt. De mensen die het domein beheren, zetten zich vol toewijding in om het levenseinde een natuurlijk accent te geven.
We bekijken van nabij hoe de kisten en urnen vervaardigd zijn en staan stil bij de vormen en materialen. Ik ben ontroerd door de manier waarop de gastvrouw ons binnenlaat in deze mystieke wereld. Het voelt aan als een intiem en opmerkelijk verhaal.
Het ontvangstgebouw ‘De Eik’ ademt geschiedenis dankzij het gebruik van eiken van het eeuwenoude landgoed.

Na de rondleiding eten we buiten op de houten bankjes in de zon onze boterhammetjes op. Er is tijd om te babbelen en kennis te maken. We zien wel wat de dag ons verder brengt. Voor mij voelt het alsof ik dichter bij mezelf kom en voldoende tijd kan nemen om enkel te ‘zijn’.

In de namiddag genieten we van de overweldigende natuur tijdens een stiltewandeling. Ik maak verbinding met mijn binnenkant en voel vertrouwen opkomen in iets dat in mij groeit. Ik laat alles gebeuren en dat geeft vreugde. Het lijkt alsof de tijd stilvalt en verleden, heden en toekomst samenvallen. De bladeren in hun uitbundige kleurenpracht vervullen me met hoop en met een verlangen om elke keer opnieuw kansen te ontvangen en te geven.

Op de terugweg naar huis delen we onze blijdschap en dankbaarheid voor deze fijne dag. Ik heb voeding gekregen om verder op weg te gaan. De vreugde die ik diep vanbinnen voel, ervaar ik als een godsgeschenk.

Herlinde De Bock