Dit recept is voor mij een voorbeeld van hoe iets supergezonds heel lekker kan zijn.
Ik maak hier overvloedig gebruik van peterselie. De gezondheidsbevorderende eigenschappen ervan zijn veelvuldig. Herleid peterselie dus niet tot garnituur!
Zeebaars is dan weer een heerlijke en magere vis.
Ingrediënten voor twee personen:
- een kleine zeebaars per persoon (Vraag bij de visboer om die te ontschubben en te ontdoen van ingewanden.)
- een busseltje peterselie
- een paar takjes verse dragon
- een handvol bieslook
- 2 citroenen
- 6 teentjes knoflook
- olijfolie extra vierge
- peper en zeezout
- 2 sjalotjes
- 1 venkel
- 4 keer een handvol kerstomaatjes
- 1 avocado
- Provençaalse kruiden
- optioneel: 2 à 3 eetlepels zure room
Bereiding:
- Maak de vulling voor de vis. Snijd de helft van de peterselie, de takjes dragon en de helft van de bieslook fijn. Snijd 1 citroen in schijfjes en voeg toe. Voeg 4 teentjes knoflook toe (niet versneden).
- Stop de vulling in de opening van de vis. Maak nog twee extra sneetjes in de vis, die je ook opvult. Verdeel de ingrediënten gelijkmatig per vis: in elke vis 2 teentjes knoflook, ongeveer een halve citroen, enz.
- Sluit de opening van de vis met behulp van tandenstokers. Overgiet hem met olijfolie en kruid hem met peper en zeezout. Pak hem in in aluminiumfolie.
- Laat de vis ongeveer 20 minuten garen in een voorverwarmde oven op 190 graden (afhankelijk van de grootte van de vis kan dit iets korter of iets langer zijn).
- Snijd de 2 sjalotjes en de overige 2 teentjes knoflook fijn en bak ze aan in olijfolie.
- Snijd de venkel in reepjes en verwijder de harde kern. Bak mee aan. Blus met een klein beetje water waarin de venkel verder kan garen.
- Wanneer het water is uitgekookt en de venkel voldoende zacht is, de kerstomaatjes halveren en meebakken.
- Net voor de vis gaar is, hak je de rest van de peterselie en van de bieslook fijn en voeg je dat toe.
- Kruid met peper, zeezout en Provençaalse kruiden.
- Voeg er de in stukjes gesneden avocado aan toe en roer er indien gewenst een beetje zure room door.
- Serveer met de vis.
Geef een reactie