opgeruimd-Marie-KondoMarie Kondo
Uitgeverij Lev. (2015)

In het boek ‘Opgeruimd’ van de Japanse auteur Marie Kono wordt uitvoerig beschreven hoe je je woning liefdevol kan opruimen en voor eens en voor altijd op orde kan houden.
Ze doet dit volgens de KonMari-methode. Op een plezierige manier wordt het recept voor succes aangereikt wanneer je aan ‘wegdoen’ wil beginnen. De focus ligt vooral op het opruimen in de juiste volgorde (eerst kleding, boeken, … en pas op het einde de dingen met een emotionele waarde) en op het bewaren van waar je écht blij van wordt. Zo zal je later meer kunnen genieten van alles wat jou gelukkig maakt.

De duidelijk beschreven volgorde, met de uitleg waarom het werkt, maakt het overzichtelijk en nodigt uit om er zelf aan te beginnen. Volgens Marie Kondo duurt het zeker zes maanden vooraleer je je huis hebt opgeruimd aan de hand van deze methode. Maar tijdens die maanden schep je ook orde in je leven. En als je in één keer alles goed aanpakt, hoef je het nadien alleen nog maar wat bij te houden.
Het boek bevat veel mooie, verrassende en herkenbare voorbeelden, ook van zaken waarvan je dacht dat die alleen maar bij jou thuis bestonden. Alles is beschreven met liefde voor ieder voorwerp. We kennen dat wel: iemand geeft een zoentje op zijn schoenen, een waarderend klopje op zijn auto, … Door de begeesterende manier van schrijven lukt het je al vrij vlug om je je eigen einddoel voor te stellen.

De KonMari-methode is helder, praktisch, economisch en draagt een liefdevolle energie in zich. “Terwijl je je huis aan kant maakt en je bezittingen vermindert, zul je gaan zien wat je eigenlijke normen en waarden zijn en wat voor jou echt belangrijk is in het leven,” schrijft de auteur hierover.
Dit boek is een waar geschenk voor wie frisse lucht en een stralende glans in zijn woning wil en voor wie wil genieten van het bekijken en gebruiken van kleding en voorwerpen. Het is ook een geschenk voor wie niet meer hoeft op te ruimen omdat het al gebeurd is. Want er worden heel wat nieuwe opbergtips en plooitips aangeboden, waar iedereen wat van kan opsteken.

Liev De Smedt