Rams

rams2Grímur Hákonarson (2015)

De film ‘Rams’, die zich afspeelt in het noorden van IJsland, won vorig jaar in Cannes de hoofdprijs in de nevenselectie ‘Un Certain Regard’. Zonder deze prijs zou hij waarschijnlijk nooit zijn doorgebroken, terwijl hij nochtans het bekijken meer dan waard is.

Twee broers, Kiddi en Gummi, wonen vlakbij elkaar en kweken allebei schapen en rammen. Om een onduidelijke reden spreken ze al veertig jaar niet meer met elkaar. Hun enige communicatie verloopt via opgerolde briefjes die hun hond van de ene naar de andere brengt.

Vooraleer de lange IJslandse winter begint, wordt er ieder jaar een wedstrijd om de mooiste ram gehouden in het dorp. Kiddi wint met een half punt verschil van zijn broer, omdat de rugspier van zijn ram net iets meer ontwikkeld is. De ontgoocheling is groot bij Gummi en hij vertrekt al vlug naar huis. Maar wanneer hij de ram van Kiddi buiten ziet staan, merkt hij dat er iets niet in orde is met hem. Zijn voorgevoel klopt en na onderzoek door de dierenarts blijkt dat Kiddi’s ram scrapie heeft, een ziekte die het zenuwstelsel aantast en waar geen behandeling voor bestaat. Omdat scrapie zeer besmettelijk is, wordt er van hogerhand beslist dat alle schapen in de wijde omtrek moeten worden afgemaakt. Voor de boeren is dit een ramp en velen van hen besluiten om voorgoed te stoppen met de schapenteelt.

Gummi en Kiddi verzetten zich van meet af aan tegen de beslissingen die hen door de lokale overheid worden opgedrongen. Gummi schiet eigenhandig zijn 147 schapen dood, als een laatste eerbetoon. Dit wordt slechts in een korte flits getoond. Wanneer hij daarna het bloed van zijn handen aan het wassen is, breekt hij. Kiddi weigert aan iedereen de toegang tot zijn erf. Uiteindelijk moeten ze allebei zwichten voor de strenge regels die hen worden opgelegd. Kiddi vlucht in de drank, maar Gummi slaagt erin enkele schapen en een ram verborgen te houden in zijn kelder. Hij verzorgt hen met een aandoenlijke tederheid, hij knuffelt en streelt hen en kust hen op hun mooie koppen. Zijn ram Garpur krijgt de meeste aandacht. Gummi moedigt hem aan om te doen wat een ram moet doen en de boodschap komt over, want niet veel later zijn een paar van zijn schapen drachtig.

Door een dom toeval worden de dieren ontdekt en beseft Gummi dat zijn plan in duigen valt. Hij vraagt zijn broer om hulp. Dit is het moment waarop de liefde voor hun dieren het haalt op hun jarenlange vete. Beiden willen ze tot het uiterste gaan om hun schapenras, dat al eeuwenlang bestaat, te behouden.
In een laatste krachtsinspanning proberen de broers de schapen naar de hooglanden te drijven. Door de barre weersomstandigheden komen ze vast te zitten en verdwijnen de dieren uit hun gezichtsveld… De laatste scène is adembenemend.

In deze film worden de hoofdrollen vertolkt door wollige schapen, rammen met indrukwekkende koppen en grote IJslandse acteurs die op schitterende wijze gestalte geven aan twee oude koppige boeren, die opnieuw met elkaar verenigd worden in een wanhopige poging om hun geliefde dieren te redden.

De film ‘Rams’ is te verkrijgen op DVD of kan gehuurd worden via Proximus TV.

Anne Hendrickx

Vorige

Opgeruimd

Volgende

Zelfzorg als vorm van altruïsme

  1. Bea

    Beste Anne
    Bedankt voor de tip.
    Ik heb de DVD kunnen lenen bij bib (Gent) en heb ervan genoten vooral de laatste scène is inderdaad lang blijven nazinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén