’Authenticity, Inspiration & Creativity… a new destination…’

Inspiratie opdoen en creatief zijn, daar is nu veel meer tijd voor en ik voel dat dit de weg is die ik moet gaan. Een heel ‘andere ik’ is op stap, op zoek naar haar authentieke ziel, op zoek naar een nieuwe bestemming. Mogen ontdekken… Wie ben ik? Wat wil ik?
Ik geniet ervan inspiratie op te doen, tijd te maken voor artistieke wandelingen en in beweging te zijn. Vooral ook om die zonnevlecht chakra, die al een hele tijd erg pijnlijk is, te helen. Alle verdriet en emoties verwerken, ze tijd en ruimte te geven met iets wat ik graag doe en intens kan van genieten. Open ateliers bezoeken, kunst bekijken en beleven, wandelen in de natuur… Het geeft me voeding, verbinding en focus. 

Heerlijk was de hedendaagse kunstroute P.A.S.S. 2021 in Huise, Mullem, Wannegem en Lede. Elf kilometer door de  weidse natuur, langs kerken gevuld met kunst en dorpspleinen met beelden, heel verrassende werken… Het werk ‘Chameleon Lupine’ van Arne Quinze raakte me enorm!
Ik was echt onder de indruk hoe mooi een werk verbonden kan zijn qua kleuren met zijn omgeving, hoe het organische van het landschap en het harde blinkende metaal totaal harmonieus zijn.
Ze smelten gewoon samen, ze horen bij elkaar, hoe verschillend ze ook zijn. Prachtig vind ik het!
Het vulde mijn hartje dit te mogen zien en opsnuiven.

Nog een speciaal gebeuren was toen ik midden juni een dagtripje met mijn echtgenoot naar De Haan maakte. Zijn broer en echtgenote waren er voor een weekje, dus even samenkomen na al die corona maanden elkaar niet gezien te hebben, daar keken we echt naar uit!
Het was een heel mooie zonnige dag en toen ik ’s avonds alleen op de dijk nog even ging wandelen zag ik een galerij. Nieuwsgierig keek ik naar binnen. Mijn creatieve ziel werd geprikkeld.
De galerij was gesloten maar alle werken die ik zag hangen, raakten me. Dus een foto genomen van de etalage met de bedoeling thuis op internet meer info op te zoeken.
Wie weet een kans om mijn werken daar ook te exposeren? Ik vond ze er wel passen. Een droom van me die nu misschien tot leven kan komen? Een eigen galerij? Zou ik dit vorm kunnen geven?  

Hoe heeft die persoon haar droom waargemaakt? Daar ben ik benieuwd naar. Is dit iets dat ik ook zou kunnen? Vanuit mijn 34 jaar eigen business ervaring denk ik ‘ja’! Ik wil het heel graag, maar hoe start je eraan? Welke stap eerst?

Met je creatieve werken naar buiten komen heeft iets kwetsbaar in zich. Je ziel zit erin en iedereen kan die zien… Hoe zullen de toeschouwers erop reageren? Vinden ze het mooi of spreekt het hen niet zozeer aan? Of …?
De wil om mijn werken te delen, ze zichtbaar te maken is er absoluut. Dus op stap naar die droom Kathleen! Maar zoals vaak gebeurt, kwam dit verdiepen en onderzoek naar de galerij in het vergeethoekje terecht.
Iets op mijn ‘to do lijstje’ dat er bleef opstaan.

Tot ik eind augustus een mail kreeg van Leen Verhaert, van wie ik de lay-out van het La Verna tijdschrift overnam in 2016, waarin ze me uitnodigde mee te gaan naar een ‘open atelier dag’ van een vriendin in Laarne. Zo gezegd zo gedaan. Ik had er echt zin in om Leen even terug te zien en een kunstenares thuis te mogen bezoeken. Een fijne zondag zou het worden! Dat voelde ik. 

En al bij het eerste werk dat ik daar zag zei ik: “Maar… dit ken ik! Dit heb ik al gezien!”.
Er stroomde van alles door me, heel veel blijdschap en vreugde. De glimlach op mijn gezicht sprak boekdelen. Hoe kan dit? Is dit echt toeval? Want deze werken zijn identiek aan wat ik weken geleden zag in De Haan, in die galerij op de dijk… en nu ben ik in Laarne, dus…?

En ja, het was Wilfrieda Van De Velde waar ik nu op bezoek was en het was haar galerij in De Haan. Super fijn toch!

Foto etalage Galerij in de Haan met mijn reflectie – Wilfrieda Van De Velde haar studio in Laarne.

Ik voelde me zo vervuld en gelukkig. Het was uniek om bij haar thuis haar studio te mogen zien, haar persoonlijk te ontmoeten en haar werken in hun eigen omgeving te beleven. De plek waar ze gecreëerd werden! Frieda maakt niet enkel schilderijen, maar ook juwelen en beeldende kunst. Zo zag ik een paar oorringen en dadelijk wist ik en zei tegen Leen: ‘Die zijn van mij! Die weerspiegelen mijn ziel!’. Waarop Leen zei: ‘Ja, dat ben jij helemaal Kathleen’.

Dus kocht ik ze en draag ze sindsdien elke dag. Ze geven me energie, raar misschien, maar het voelt echt zo. Ik was heel dankbaar dat dit uitstapje toevallig op mijn pad kwam en het vervulde me intens, puzzelstukjes vielen in elkaar. Inspiratie en creatieve drive groeiden in me.

Om vreugde te vermenigvuldigen, moet je ze delen!

 (Pythagoras)

’s Anderendaags dook ik mijn studio in en voelde ik inspiratie en emoties stromen. Mijn creatieve ziel had echt super goeie voeding gekregen. En tegelijk voelde ik die dag heel sterk mijn liefde voor Montana, met het enorme gemis ook. Reeds twee jaar kan ik niet op mijn plek zijn ginder. De Amerikaanse grenzen immers blijven gesloten voor ons Europeanen. Corona regels… Het is lastig.    

Ik mis de wilde natuur en haar dieren ginder. Ik liet de gevoelens diep in mij zakken. Zo kwam er een uil op doek, dan een eland en een ‘happy bear’. Ik schilderde wat ik in me voelde en daar ligt mijn authentieke ziel: de blik in hun ogen op doek zetten. Dat ben ik! Dat is mijn talent, mijn expressie…

A heart of love is filled with inspiration.

Mijn lichaam vertelt me zoveel en ik luister er naar. Het verdriet in mij is groot, hoe laat ik dit verdriet los? Door erin te duiken: het is oké dat het er is, met al wat ik meegemaakt heb. Ik ontken en bevecht het niet langer. Het is er nu, dus geef het ruimte en laat het er zijn.
Het schilderij van Lies Daenen in het La Verna huis was tevens inspiratie voor mij…
En zo komt deze vrouw in het blauw op doek. Ik teken mezelf waar ik voel dat ik sta momenteel.
Heel kwetsbaar maar ook in mijn kracht.

‘Just me’ by Tiki

Ik sta op een stevige rots, voor die bruisende zee, dat wild klotsende water… echt midden in de branding sta ik. Welk pad kies ik? Hoe zet ik die volgende stap?

Een hele wereld gaat voor je open, als je je eigen pad durft uitstippelen.

Ik ben aan het uitstippelen…

En toen een vriendin me vroeg bij het aanschouwen van dit doek: ‘En wat zou er gebeuren als deze vrouw zich omdraait…?’ Ja…een glimlach op mijn gezicht en het doet me nadenken… inspiratie voor een volgend doek!