Edward4Durven leven vanuit jezelf
Edward Burvenich

Spreken over durven leven vanuit jezelf heeft iets speciaals, want moet je leven vanuit jezelf niet gewoon dóen in plaats van erover te spreken?

Voor iedereen is het daarenboven anders. Iedereen leeft anders, dient anders te leven. En er zijn geen wetmatigheden die kunnen omvatten wat durven leven vanuit jezelf precies betekent of hoe dat nu precies in zijn werk gaat.
Wat is het nut dan om er woorden aan te geven? Wie ben ik dat ik dat zou doen?

Het is ook zo een genuanceerd thema. Wat juist voelt de ene dag, kan het de volgende dag al niet meer zijn. Als je er al een wetmatigheid over kan vinden, merk je dat het omgekeerde ook al snel waarheid kan worden.

En toch is dit een universeel proces, eenzelfde zoeken voor iedereen:
– in de spiegel durven kijken,
– jezelf leren aanvaarden zoals je bent,
– loskomen van verwachtingen,
– je kern tot uiting brengen,
– jezelf manifesteren,
– je laten zien aan de wereld,
– je kern verbinden met die van anderen,
– de passende verhouding vinden tussen jou en de ander.
Dat zijn voor mij de universele elementen die horen bij ‘leven vanuit jezelf’.

Daar gaat La Verna ook over: over jouw verhaal durven uitspreken, spreken van binnenuit, laten zien wat er vanbinnen leeft, het verhaal van anderen aanhoren en zien als bron van inspiratie.

Het gaat ook om angst overwinnen: doen en niet weten wat de gevolgen zullen zijn, waar het je zal brengen, de controle loslaten, het innerlijke proces laten plaatsvinden, respecteren en eren.

La Verna bestaat uit een groep mensen die elkaar steunen en die weten waarover het gaat, hoeveel angst hierrond kan leven, hoeveel moed het vraagt om hier stappen in te zetten, hoe bevrijdend dit alles kan zijn.

La Verna ontvangt wat er in ons leeft, geeft ons een forum, geeft ons de moed om verder te groeien, dichter bij onszelf te komen en ons te laten zien, om zo meer te leven vanuit onszelf.

Ook ik heb er een hele weg in afgelegd. Op mijn moment, nu meer dan vijf jaar geleden, heb ik er de eerste stappen in gezet. Wat ben ik blij dat ik die weg ben beginnen afleggen.
Het enige wat ik nu hieromtrent kan bedenken is dat ik het misschien eerder had moeten doen. Maar alles heeft zijn tijd, en de tijd was pas toen voldoende rijp voor mij. Zulke dingen kan je niet forceren.
We kunnen er onszelf niet in forceren, maar we kunnen ook anderen er niet in forceren. Het enige wat we kunnen doen is een bedding creëren waarbinnen mensen het proces kunnen aangaan om meer vanuit zichzelf te leven.

La Verna is zo een bedding.
Het is niet makkelijk om te leven vanuit jezelf. Het verlangen om uniek te zijn en vanuit je eigen waarden te mogen leven kan conflicteren met het verlangen om erbij te horen en graag gezien te worden. Een omgeving hebben die zich bewust is van de moeilijkheid om die verlangens samen te brengen, van het fragiele evenwicht ertussen, is enorm helpend om te blijven geloven in jouw weg, en er te blijven in investeren en evolueren.
La Verna is zo een omgeving.

La Verna zou niet bestaan als leven vanuit jezelf gewoon ‘doen’ is. Het is veel meer dan dat. Het is ontvangen worden. Het is gezien worden. Het is bewonderd worden voor wie we zijn. Het is vertrouwen krijgen in onszelf. Het is gesteund worden door gelijkgestemden in mooie en pijnlijke momenten.
Hoeveel mensen zijn er reeds geholpen door de energie of door de mensen van La Verna, bij kleine of grote stappen? Voor wie is La Verna nog niet op een gegeven moment het duwtje in de rug geweest of de bevestiging die men zocht?

De kracht van La Verna zit niet in deze woorden, maar in de daden, in de daden van de mensen van La Verna, grote daden én kleine daden.
Leven vanuit jezelf, kan je niet alleen. La Verna is een gemeenschap waarbinnen veel mogelijk is, waarbinnen veel gerealiseerd kan worden, waardoor mensen opnieuw kunnen schitteren.

Het is de moeite waard om jouw verlangens echt te kunnen beleven, om te kunnen genieten, niet van consumptie maar van het contact met jezelf, van het besef dat je, al is het maar even, helemaal jezelf mag zijn én dat je ervoor geapprecieerd wordt en graag gezien.

Kunnen leven vanuit jezelf, zorgt voor de grootste innerlijke vreugde.
Ik neem me voor om het te blijven proberen, corrigeren, en er verder in te evolueren, op mijn manier en op mijn tempo, maar toch samen met anderen.

Ik wens jullie allen hetzelfde.