Datum en tijd
02/06/2018
10:30 - 17:30

Waar?
La Verna-huis


Celine Malfait en Kristin Vanschoubroek

“Als je over iets praat dat je niet zelf hebt ervaren, verknoei je je eigen en andermans tijd.” Deze zin komt uit het boekje ‘Boeddha leeft, Christus leeft’ van de bekende zenmonik Thich Nhat Hanh.
Ervaring is ook voor La Verna het belangrijkste uitgangspunt voor het eigen spirituele pad, de weg naar mededogen voor alle levende wezens.
Een tweede belangrijk uitgangspunt is oefening en gemeenschapszin.

In die zin is Plum Village – een boeddhistische gemeenschap die door Thich Nhat Hanh werd gesticht in 1982 – zowel voor Celine als voor Kristin een oefenplaats waar mensen, elk vanuit hun eigen achtergrond, samen kunnen oefenen in aandacht en aanwezigheid, en de bevrijdende kracht ervan ervaren.

Plum Village is een warme gemeenschap in een gezonde, inspirerende omgeving, waar mensen kunnen leren in harmonie leven met zichzelf en met de aarde. Plum Village ligt in de omgeving van Bergerac (Dordogne, Frankrijk). Het kloostercomplex bevat verschillende ‘hamlets’(vestigingen) in verschillende dorpjes. De naam Plum Village verwijst naar de pruimenboomgaarden rond de hamlets.

Voor Celine is Plum Village een plaats waar ze regelmatig gaat herbronnen. Ze ervaart daar ruimte voor zichzelf om aan introspectie te doen en na te gaan wat voor haar van wezenlijk belang is. Tijdens een verblijf in Plum Village bloeit haar hart open en openen haar ogen zich voor de pracht van het leven. Ze ervaart intense vreugde in kleine dingen, zoals een fladderende vlinder of zonnestralen op haar gezicht. Het is voor haar een plek waar gelijkgestemden elkaar ontmoeten en open, eerlijk en oprecht communiceren vanuit het diepste van hun Zijn.

Kristin maakte in 2007 de zomerretraite met Tich Nhat Hanh mee. In het centrum ervaarde ze het belang van stilte; het bewust worden van je voelen, denken en handelen; het leven in eenvoud; het belang van lichamelijke harmonie (en de oefeningen daartoe); het leven in gemeenschap, ondersteund door samen mediteren, stappen en zingen. Ze herkent er een liefde die voelbaar en raakbaar is en voor haar een bron van inspiratie werd voor La Verna. Tegelijk is ze ook kritisch en ziet ze in Plum Village een aantal zaken waar ze zich minder in herkent of vragen bij heeft.

Tijdens deze dag vertellen Celine en Kristin over hun ervaring. Ze zullen ook oefeningen aanreiken in de sfeer van Plum Village: stilte beoefenen, stapmeditatie, zingen, mindful-oefeningen, … dit alles in aandacht.

Zoals gebruikelijk in Plum Village zullen we ’s middags samen een heerlijke vegetarische maaltijd nemen in aandacht en stilte (mindful eten), en tussendoor genieten van een kopje thee. En we duimen voor een weertje zoals in Zuid-Frankrijk.

Wanneer: Zaterdag 2 juni van 10.30 u. tot 17.30 u.
Bijdrage: € 45 (leden) en € 50 (niet-leden), koffie, thee, fruit en middagmaal inbegrepen.
Inschrijven: Klik hier.