Datum en tijd
20/04/2016
15:00 - 17:00

Waar?
La Verna-huis


tn_01-Swayambounath-stupaMarijke Vanryckeghem is sinds vele jaren verbonden met La Verna.
Ze brengt een reportage over haar reis door Nepal, samen met Jacques Devos. Marijke voelt zich met dit land en zijn bewoners diep verbonden.

In 1988 ging haar man een eerste keer naar Nepal. Hij leidde toen al meer dan twintig jaar het familiebedrijf en had nood aan bezinning en wat tijd voor zichzelf.
Terug thuis stelde hij voor om Tirtha, een sherpa van 24 jaar, een tijd bij hen in huis op te nemen. Hij en Marijke deelden de overtuiging dat we allen met elkaar verbonden zijn en zo kwam Tirtha een jaar later voor negen maanden bij hen inwonen. Marijke schreef erover:
“Hij was als het ware mijn kind en mijn jonge man, vanuit een ver vreemd land.”
Overdag werkte hij mee in het familiebedrijf en met het geld dat hij daarmee verdiende, heeft hij later een huis kunnen bouwen en ervoor kunnen zorgen dat de kinderen uit zijn streek naar school konden gaan.

tn_00-Durbar square-KoningsstedenTirtha heeft daarna nog verscheidene keren bij Marijke en haar gezin verbleven. Op haar beurt is Marijke drie keer op bezoek geweest bij Tirtha en zijn familie. De band die er tussen hen was ontstaan, werd steeds hechter. Tirtha bracht Marijke in contact met het boeddhisme en met de spirit van het Nepalese volk. Het is een heel spiritueel volk, dat een goddelijke vonk in zich draagt. De mensen drukken hun manier van zijn ook heel mooi uit in hun begroeting: ‘Namasté!’

De laatste reis naar Nepal maakte Marijke samen met haar vriend Jacques Devos; ze verbleven er in februari en maart 2014.
De voorbije maanden hebben Marijke en Jacques een reportage gemaakt over ‘dit land van goden en bergen’ en over wat dit nobele volk begeestert en bezielt.
Het is een boeiende, inspirerende voorstelling geworden, waarin vele facetten van Nepal worden belicht.


Wanneer: Woensdag 20 april om 15 u. en om 19 u.
Waar: La Verna-huis, Sint-Antoniuskaai 9A, 9000 Gent
Inschrijven: Vermeld bij je inschrijving ‘Voorstelling Nepal’ en ook of je in de namiddag of ’s avonds komt.
Bijdrage: € 8 voor leden, € 10 voor niet-leden (drankje en versnapering inbegrepen)
Info: Je mag de ruimte niet in met schoenen. Breng dus best pantoffels mee.