Datum en tijd
20/02/2020
20:00 - 22:00

Waar?
La Verna-huis


Koen Van Herrewegen
Twee lezingen: vrijdag 22 november 2019 en donderdag 20 februari 2020

Ich möchte sie vorstellen: Herr Bach

Johann Sebastian Bach, een man van vlees en bloed, een meester-verteller, een man van zijn tijd. Dit wordt het verhaal van een fan aan-gelengd – maar niet verdund – met veel muziek.
Koen: ‘Het werk en het leven van Johann Sebastian Bach is een lange reis, boeiend en uitdagend, met een touw tussen brein en hart, tussen ratio en emotie… Sinds ik zijn taal een beetje versta, kan ik er niet genoeg van krijgen. Wie Bach niet kent, denkt vlug dat dit ‘zware’ mu-ziek is. Soms is dat juist, maar Bach is ook verdriet, blijdschap, religie, virtuositeit…
Wanneer je zijn taal kan horen en begrijpen, gaat een ganse wereld open. Ik wil graag uw tolk zijn om enkele sterretjes uit het Bach-Universum te leren kennen’.

Mattheuspassion – J. S. Bach

De passietijd beleven en genieten van een icoon van de Westerse cultuur: Johann Sebastian Bach’s Mattheuspassion is een wonder op zich.
Bach ontpopt zich als een meester-verteller en het verhaal van Jezus’ lijden krijgt veel extra dimensies: medeleven, verontwaardiging, smart, pijn, spot, berusting…
De woorden van Mattheus zijn het fundament, maar de muzikale pracht die Bach daarop heeft gebouwd kent zijn gelijke niet.
Een live-uitvoering duurt meer dan twee en een half uur. Op (jammer genoeg) kortere tijd wandel ik graag met u door het verhaal, de aria’s, de koren en koralen … met muzikaal genot en hopelijk enige loutering als meerwaarde van deze avond.

Koen Van Herrewegen (1961): ‘Ik was van kindsbeen af geboeid door klassieke muziek en kon later als enthousiast koorzanger met vele genres kennismaken. Een carrière in het muziekonderwijs zat er niet in, maar gaandeweg heb ik veel mogen musiceren en mogen leren, vooral over barokmuziek. Een (nu vintage) grammofoonplaat met enkele highlights uit Bach’s schatkist: zo is het 50 jaar geleden allemaal begonnen. De feestelijke Badinerie uit de tweede orkestsuite heeft zoveel door ons huis gegalmd, dat mijn huisgenoten er minder blij van werden dan ik. Met een beroepsleven in de financiële sector zijn de weekends met repetities heel welkome afwisselingen en de concerten (mèt napraatmomenten) zijn hoogdagen!

Wanneer: Vrijdag 22 november 2019 van 20 u. tot 22 u.
Donderdag 20 februari 2020 van 20 u. tot 22 u.
Bijdrage: € 8 (leden) en € 10 (niet-leden) per lezing. Een drankje is inbegrepen.
Inschrijven: Klink hier.