Datum en tijd
02/11/2023 - 03/11/2023
Hele dag


Hoe omgaan met deze tijd van verwarring, chaos en onzekerheid?
Inspiratiedagen, 2-3 november 2023

Groenhove, Torhout
Kristin Vanschoubroek

Terwijl de ene crisis na de andere zich manifesteert (milieu- en klimaatcrisis, oorlog, mentale problemen, migratie, sociale ongelijkheid, …) raast de wereld in een razendsnel tempo aan ons voorbij.
Sommigen gaan maar al te graag in op de vele mogelijkheden die deze wereld biedt, andere stellen zich er vragen bij, nog anderen worden er moedeloos van, haken af en/of zoeken alternatieve wegen om te leven naar wat voor hen betekenisvol is.
Dat we in een uitdagende en steeds complexere tijd leven, staat vast. Het is aan ieder van ons om een eigen antwoord te vinden, of af te wegen wat belangrijk is. We zijn immers zelf deel van de verschuivingen die zich aan het voltrekken zijn.

We hebben 3 sprekers uitgenodigd die elk hun visie op de werkelijkheid geven en gaan vertellen hoe zij persoonlijk omgaan met deze werkelijkheid.
Marie Loop zal vanuit pedagogische hoek toelichten hoe de wereld evolueert en hoe deze is of zal zijn voor jongeren, en hoe we met hen (kinderen en kleinkinderen) kunnen omgaan. Dat wordt een verfrissingskuur voor ons allen. 😊
Steven Vromman is geen onbekende voor La Verna. Met zijn warme en innemende persoonlijkheid blijft hij consequent hameren op een energiezuinige manier van leven. Vanuit een verbondenheid met de aarde en met de natuur (ook met onze natuur als mens) brengt hij een boodschap van hoop én daadkracht.
Griet Heylen is al vele jaren begeleider van mensen op hun zielereis. Vanuit haar hooggevoeligheid en existentiële eenzaamheid is ze steeds op zoek gegaan naar haar innerlijke balans en is ze zich bewust geworden van de essentie die ons allen verbindt. Zij brengt een vrouwelijke spirituele kijk op het leven.

Voor de avondactiviteit nodigden we Griet Samain uit. Het samen zingen zal ons hart openen en ons verbinden met een werkelijkheid voorbij de gedachten en de emoties.

Denken, doen en verinnerlijken, en de wisselwerking ertussen, worden tijdens deze tweedaagse (aan)geraakt.
Deze dagen zullen ons innerlijk groeiproces verruimen en wie weet in  een nieuw kader plaatsen. Het zal duidelijker worden waarin we willen investeren en hoe/wat we willen bijdragen aan de wereld.
Naast de rijkdom die zal worden aangereikt, is er het samenzijn. Het is steeds opnieuw verrassend hoe ieders inspiratie en de onderlinge verbondenheid een diepgaande vervulling geeft.

Van harte welkom!

Je kan kiezen om de tweedaagse in het geheel te volgen, maar je kan ook voor een aparte activiteit inschrijven.

We kiezen het Diocesaan Centrum Groenhove in torhout als verblijfplaats wegens hun gastvrijheid, hun prachtige auditorium met de heerlijke ontmoetingsruimte, en de omgeving: het Groenhovebos is een gemengd loofbos van 100 hectare, een ideale plek om te genieten van de natuur en tussendoor te ontspannen.

PROGRAMMA
Donderdag 2 november
Namiddag: 14.30 u. – 18 u.   

Marie Loop: ‘Je kan de weg niet voorbereiden op het kind, maar wel het kind op de weg. Het is hoog tijd dat we daar werk van maken.’
Mensen die uitgeput zijn, overstrest, die geen zin meer hebben in hun job en bij uitbreiding in het leven: Marie ziet ze dagelijks voorbijkomen in haar praktijk als stress- & burn-outcoach. En zo begon ze zich af te vragen wat wij nu eigenlijk doen – als ouders, als opvoeders, als maatschappij – om te voorkomen dat onze kinderen later op dezelfde manier met hun hoofd tegen de muur lopen. Want de druk en drukte worden er niet minder op, integendeel, en de uitdagingen die op de jonge generatie afkomen zijn ongezien.
Terwijl die vragen zinderden, werd Marie op een ochtend wakker met een prachtig beeld van de jonge generatie: wat ze zag waren ‘Nieuwe Nomaden’. Alleen zijn wij het vandaag niet die rondtrekken, maar is het de wereld die in sneltreinvaart aan óns voorbijtrekt. Wie zich het soepelst aanpast, wie het best out of the box kan denken, die heeft het meeste kans op een gelukkig en vervullend leven.
Het zijn dus deze menselijke kwaliteiten waar we maar best zoveel mogelijk op inzetten bij onze (klein)kinderen. Maar hoe doen we dat?

Marie Loop (°1964) studeerde Psychopedagogiek aan de KU Leuven. Deze studie vulde ze aan met opleidingen in de contextuele therapie en veerkracht-coaching.
Haar professionele leven leest als een patchwork van schrijven, spreken, coachen en verbloemen (dat laatste enkel in letterlijke zin). De filosoof in haar schrijft graag opiniestukken (in o.a. De Standaard en De Tijd) in de hoop hier en daar een steentje te verleggen in die brede rivier die leven heet.
Marie is zelf mama van 4 kinderen, naar eigen zeggen “prachtexemplaren” die haar – door de mensen die ze geworden zijn – het mandaat hebben gegeven om een boek (‘Generatie groei’, Lannoo 2020) over opvoeden te schrijven.” Marie is professioneel verbonden aan de organisaties Better Minds at School en Better Minds at Work.
Marie is een begenadigd spreker die iedereen weet te engageren en haar inzichten deelt op een impactvolle manier. (www.marieloop.be)

Avond: 19.45 u. – 21.15 u.

Griet Samain: ‘Sing to relax’
Zingen om te ontspannen. Zingen om te helen. Zingen om te genieten.
Griet brengt een mantra-cirkel waarin heerlijk ontspannen en genieten centraal staat. Ze nodigt je uit om bewust te ademen en te zakken in je lijf, aan de hand van kleine, fijne oefeningen.
Je mag heerlijk tot rust komen met behulp van haar helende (zelfgeschreven) mantra’s en melodieën.
We zingen in het Nederlands, Engels en soms traditionele talen zoals Sanskriet.
Griet begeleidt het geheel op verschillende instrumenten, waaronder piano, gitaar en drum.
Het gaat erom dat je geniet. Dat je je energie opkrikt. Dat er ruimte ontstaat voor een lach en misschien ook een traan. Alles mag er zijn. 

Griet Samain (°1988) is zangeres, singer-songwriter en hulpverlener, met een grote passie voor persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Griet draagt in zich een combinatie van liefdevolle zachtheid en energiek vuur, iets wat in al haar workshops en optredens sterk naar voren komt. Ze is sociaal werker en adem- en relaxatieconsulent van opleiding, volgde jarenlang zanglessen en tal van workshops en masterclasses zang en verdiept zich nu al ruim 4 jaar in persoonlijke groei. In haar werk wil ze steeds de boodschap brengen dat alles er mag zijn, zowel de lach als de traan, en dat er altijd hoop, positiviteit en liefde is. (www.grietsamain.be)

Vrijdag 3 november
Voormiddag: 10u. – 12.30 u.

Steven Vromman: ‘Verbonden in turbulente tijden’

Steven brengt een lezing en daaraan gekoppeld een workshop over hoe we kunnen leven in deze tijden vol verandering en onzekerheid. Samen bekijken we hoe we deze tijd ervaren en wat mogelijke scenario’s zijn voor de toekomst. Hoe kunnen we in ons dagelijks leven een plaats geven aan zorg voor de planeet en voor de ander? Welke vaardigheden hebben we nodig om overeind te blijven in de storm? Hoe kunnen we ons sociaal netwerk versterken en het noodzakelijke vertrouwen opbouwen? Hoe kunnen we werken aan onze mentale veerkracht en hoopvol blijven terwijl de wereld rondom ons lijkt te verbrokkelen? Wat kunnen we leren van de natuur en de volkeren die vandaag nog dicht bij de natuur leven? Samen gaan we in gesprek, delen we ervaringen en engagement, om nadien met moed en mededogen de wereld in te stappen. Aansluitend vertelt Steven over Actieve Hoop van Joanna Macy en proeven we samen van ‘het werk dat weer verbindt’.

Steven Vromman (°1960) is bekend als Low Impact Man en al twee decennia actief om klimaat en milieu te beschermen. Hij schreef verschillende boeken en trekt het land rond met voorstellingen en lezingen. Hij is sociaal agoog van opleiding en actief bij de ‘troubadours van de Actieve Hoop’ en verschillende organisaties die bezig zijn met transitie en verandering van onderuit. Zijn laatste boeken zijn ‘Amor Mundi’ en ‘Hoop’.

Namiddag: 14.30 u. tot 18 u.

Griet Heylen: ‘Van zoekend naar een bestemming tot het vinden van goud. Hoe kan je door het leven wandelen en toch begrijpen dat alles exact is zoals het hoort te zijn?’

Griet: ‘Hooggevoelig geboren in een ervaring van diepe eenzaamheid was het begin van een leven waarin ik op zoek ging naar hoe ik in verbinding met anderen kon zijn. Mijn pad begon met een ervaring van verlatenheid en steeds opnieuw herhaalde dit zich in mijn leven.
De zoektocht naar een manier van functioneren in de wereld als gevoelige ziel en het ontwikkelen van een dieper begrijpen hoe je betekenisvol kan zijn voor anderen en voor de wereld, raakte me diep. Ik leerde mijn grote emotionele veld begrijpen en het slachtoffer maakte plaats voor de connectie met de Godin in mezelf.’
Het doorwandelen van de uitdagingen van het leven die soms als mens nog moeilijk te bevatten zijn, zijn de geschenken die het leven ons geeft. Zij maken dat we richting kiezen, durven verlaten wat niet meer past en in dieper vertrouwen verder wandelen.
Kostbaarheid valt in deze tijd niet meer uit te drukken in materie maar vooral in het durven aanwezig zijn in elk moment.
Velen hebben het gevoel dat het niet-weten beangstigend is en dat ze een brug oversteken waarvan de overkant niet zichtbaar is.
Griet zal getuigen over een pad van eenvoud en waarachtigheid vanuit een diepere verbinding met de essentie die ons allen verbindt.

Griet Heylen (°1962): Na jaren werken binnen het onderwijs, de opstart van een leefschool en de zoektocht naar de essentie in zichzelf, bekwaamde Griet zich in het werken met Reiki. In 2004 startte zij met Reiki-inwijdingen en bouwde van daaruit een Reikigemeenschap voor haar studenten.
In 2000 kwam zij in contact met het sjamanisme. Zij leerde werken met de trancereis en verdiepte zich verder in deze materie. Ze volgde meerdere trainingen.
In 2009 startte zij haar sjamanistisch werk voor vrouwen op en later maakte zij een online cursus ‘Spirit Woman’, waaruit haar jaartraject met vrouwen ontstond.
In 2012 stichtte Griet samen met haar toenmalige man Roel Crabbé het AnamCara centrum op waarin zij bezield een bedding creëerden voor hun vele trainingen, ook internationaal.
Nu wijdt Griet zich aan het terugbrengen van sacraliteit in de wereld, de ervaring dat het leven heilig is en een pad is waarin je dieper mededogen beoefent.
Haar werk wordt gekenmerkt door puurheid, eenvoud en een diep luisteren naar de spirit, daar waar magie een bedding vindt. (www.grietheylen.com)

PRAKTISCH & PRIJZEN

Wanneer: Van donderdag 2 november (aankomst tussen 11.30 u. tot 12.15 u.) tot en met vrijdag 3 november na het avondmaal, al dan niet met overnachting.
Je kan ook deelnemen aan 1 of meerdere activiteiten.
Waar: Diocesaan Centrum Groenhove, Bosdreef 5, 8820 Torhout
Bijdrage: Voor wie kiest voor het hele pakket (= het volledig inhoudelijk pakket en het verblijf: 2 middagmalen, 2 avondmalen, koffie en thee)

Met overnachting en ontbijt:

  • In een eenpersoonskamer: € 185
  • In een tweepersoonskamer: € 175

Zonder overnachting en ontbijt: € 125

Voor wie kiest voor aparte activiteiten en maaltijden:

  • Voor een lezing: € 20 (koffie en thee inbegrepen)
  • Voor de avondactiviteit: € 15
  • Maaltijden (zowel middag- als avondmaal): € 20

Info:

  • Voor wie overnacht: lakens zijn inbegrepen in de prijs. Handdoeken breng je zelf mee.
  • Inschrijven kan tot 20 oktober

Inschrijven:
Inschrijven kan via claudine@laverna.be.
Vermeld bij je inschrijving ‘Inspiratiedagen 2023’ en laat weten:

  • of je wenst te overnachten.
  • of je vegetarische maaltijden wenst. Wie dieetmaaltijden wenst kan dit laten weten.

Wie inschrijft voor één of meer aparte activiteiten en maaltijden, vermeldt dit best duidelijk op de mail naar Claudine.

Geïnteresseerden voor wie de prijs een hinderpaal is om deel te nemen, kunnen vermindering vragen via claudine@laverna.be.