Datum en tijd
16/02/2018
19:30 - 23:00

Waar?
La Verna-huis


Graag bieden we weer onze vertrouwde filmavonden aan in het La Verna-huis. Er wordt een korte inleiding gegeven door wie de film heeft voorgesteld en na de voorstelling is er ruimte om van gedachten te wisselen.

Wanneer: Vrijdagen 19 januari, 16 februari en 16 maart om 19.30 u.
Bijdrage: € 7 (leden) en € 9 (niet-leden), drankje inbegrepen

Vrijdag 19 januari ‘Le tout nouveau testament’
2015 Jaco Van Dormael
Inleiding: Vincent Claeys-Bouuaert

Wie deze film dit jaar in de bioscoop heeft gemist, krijgt de kans hem nu te zien. Verwacht je niet aan een feelgoodfilm. Het is een film over een realiteit die te zwaar is om mee om te gaan. Vluchten, immuun worden, emotieloos leven,… lijken de enige uitweg. Maar dan gebeurt er iets waardoor de confrontatie met het verleden niet langer uit de weg kan worden gegaan . Op een subtiele wijze zien we het proces van een man die beetje bij beetje en haast gedwongen, zijn hart opent. Een sprankel hoop, niet op het volle geluk, maar wel op een einde van een totale mistroostigheid.

Vrijdag 16 februari ‘The whale rider’
2002 Niki Caro – Nieuw-Zeeland/Duitsland
Inleiding: Kristin Vanschoubroek

Deze avond stellen we een wat oudere film voor. Het is echt een lievelingsfilm van Kristin! ‘Whale Rider’ is erg mooi en ontroerend. Het vertelt het verhaal van een meisje met een missie. Ze voelt van binnenuit hoe ze ‘geroepen is’ om een eeuwenoude traditie te doorbreken. Hierbij krijgt ze heel wat tegenwind. Haar innerlijke kracht en de steun van anderen, o.a. van haar grootmoeder, leiden haar naar haar bestemming.
Nieuw-Zeeland, het leven van de walvissen, het water en de natuur en de indringende muziek zorgen voor een feeërieke omlijsting. Ook de acteerprestaties zijn ijzersterk. ‘Whale Rider’ is een modern sprookje waar ieder van ons zich kan in herkennen. Het gaat over universele thema’s als liefde en afwijzing, transformatie, begrip en onbegrip. doorzetting en vertrouwen.

Vrijdag 16 maart ’Tracks’
2013 John Curran
Inleiding: Annelies De Brabandere

‘Tracks’ is het beklijvende en waargebeurde reisverhaal van een jonge vrouw Robyn Davidson. In 1977 vertrok ze met een aantal kamelen en haar hond Diggity voor een tocht van 2700 km dwars door de Australische woestijn. Haar ‘alleenigheid’ wordt enkel onderbroken door een Aboriginal die haar een eindje vergezelt op haar tocht en een National Geographic reporter die haar reis sporadisch documenteert. Australië wordt tijdens deze film weergaloos in beeld gebracht. Robyn schreef ook een boek over deze reis.