Datum en tijd
18/05/2018
19:30 - 23:00

Waar?
La Verna-huis


Graag bieden we onze vertrouwde filmavonden aan in het La Verna-huis. Er wordt een korte inleiding gegeven door wie de film heeft voorgesteld en na de voorstelling is er ruimte om van gedachten te wisselen.

Wanneer: Vrijdagen 20 april, 18 mei en 15 juni om 19.30 u.
Bijdrage: € 6 (leden) en € 8 (niet-leden), drankje inbegrepen

Vrijdag 20 april ‘II piu bel giorno della mia vita’
‘De Mooiste dag van mijn leven’
2002 Cristina Comencini
Inleiding: Kristin Vanschoubroek

Deze film vertelt het verhaal van een Italiaanse ‘famiglia’ waar achter schone schijn veel verborgen verhalen onderhuids leven.
Weduwe en grootmoeder Irene woont in een mooie Romeinse villa. Ze slaagt er niet in om het hechte familiegevoel van vroeger op haar kinderen over te dragen. Kan ze wel ‘het echte leven’ van haar kinderen zien? Beetje bij beetje zien we als kijker hoe taboes worden opengebroken, hoe het leven zich ontdoet van sluiers en hoe dit leidt naar een andere, meer open kijk op het leven.
Het is een op en top Italiaanse film met mooie beelden, scherpe dialogen en meeslepende muziek.

Vrijdag 18 mei ‘Samsara’
2001 Pan Nalin
Inleiding: Annelies De Brabandere

‘Samsara’ is een film die verschillende prijzen won. De film draait om een jonge boeddhistische monnik Tashi, die sinds zijn vijfde wordt onderwezen in de leer van het boeddhisme. Wanneer hij wolwassen is, stuurt zijn meester hem eropuit om de wereld te leren kennen. Tashi ontmoet Pema, de dochter van een rijke boer. Hij wordt verliefd op haar en besluit met haar te trouwen, ondanks het feit dat ze uitgehuwelijkt is aan een man Jamayang. Tashi wordt door het huwelijk al snel zelf een rijke landeigenaar. Dan slaat het noodlot toe.
Annelies: “Deze film raakte me omdat hij tijdloos is en over universele menselijke thema’s gaat waar we allemaal vroeg of laat mee te maken krijgen, zoals trouw en ontrouw, de materiële en spirituele wereld, leven en dood.”

Vrijdag 15 juni ’Le gamin au vélo’
2011 De gebroeders Dardenne
Inleiding: Vincent Claeys-Bouuaert

Deze film won de grote prijs van het festival van Cannes 2011. Cyril is net geen 12 jaar wanneer hij wegloopt uit het kindertehuis, waar zijn vader hem achtergelaten heeft met de belofte hem te komen halen. Tijdens zijn zoektocht naar zijn vader ontmoet hij Samantha, een kapster die hem voor een weekend in huis neemt. Ze ontfermt zich over hem. Cyril vindt bij haar een troostende schouder. Hij heeft die liefde nodig om zijn woede te sussen. Menselijke cinema op zijn best. Een film die blijft nazinderen.