Datum en tijd
22/02/2017
20:00 - 22:00

Waar?
La Verna-huis


Tot in den draaiEen film van Filip Loobuyck

Wat heeft mijn leven nog voor zin? Wat kan ik nog doen of betekenen?
Waar ben ik trots op? Wat had ik anders kunnen doen, waar heb ik spijt van?
Kan ik nog bepaalde dingen herstellen?
Is er een vorm van leven na dit leven of houdt alles op als we sterven?

In de drukte van het dagelijks leven zijn we vaak niet echt bezig met deze levensvragen. Ze kunnen echter plots heel actueel worden en volop op de voorgrond treden als er iets ingrijpends gebeurt in ons leven, bijvoorbeeld als we ongeneeslijk ziek worden.

De documentaire ‘Tot in den draai’ is een inspiratiebron om het gesprek aan te gaan over deze levens- en zinvragen. En niet alleen op het einde van het leven: we worden als kijkers geprikkeld om dergelijke gesprekken niet enkel te voeren bij het levenseinde, maar ook op andere momenten in ons leven.

‘Tot in den draai’ brengt het verhaal van zes palliatieve patiënten, jong en oud. Ze vertellen elk hun moedig verhaal. Wat houdt hen het meest bezig in deze beslissende fase? Hoe proberen ze nog betekenis te geven aan deze laatste periode van hun leven?
We krijgen voeling met hun angst, hoop, twijfel, verdriet en verlangens, maar bovenal met hun echtheid.

Het is een aangrijpende film die je doet stilstaan bij de eindigheid van je leven en je uitnodigt het bewuster te omarmen.

De film duurt 40 minuten. Filip Loobuyck, de maker ervan, zal de film inleiden. Nadien is er gelegenheid om indrukken en bedenkingen te delen.

De film doet mij stilstaan bij het leven zoals het is. De mensen die in beeld komen, zijn ‘echt’. Ze laten ons zien hoe ze, bewust van hun vergankelijkheid,  nog kansen grijpen om te leven. Mij trof de getuigenis van een jonge vrouw die haar angst uitsprak om vergeten te worden. Is dat niet wat we allen wensen: dat hoe tijdelijk het leven ook is, we iets kunnen doorgeven dat blijft? Alsof we maar gerust zijn als we de vlam van het leven hebben kunnen doorgeven…

De film is heel mooi gemaakt. Sereen, met een goede balans tussen omgaan met emoties, prachtige beelden en aangrijpende muziek. Na de film voelde ik ‘de stilte in mezelf’.

Dankjewel Filip Loobuyck (regisseur), Pieter de Vos (cameraman), Steven Vrancken en Wouter Vercruysse (muziek). Een mooi samenspel van vier jonge mannen.

Kristin Vanschoubroek

Stervende mensen vertellen in deze documentaire wat belangrijk is in het leven: liefde, vriendschap, relaties. Ze hebben nauwelijks nog een agenda, laat staan een geheime, dus ik geloof hen zonder wantrouwen. Verzoen je, fluisteren de stervenden. Spreek je gevoelens uit. Neem tijd om je kinderen te kennen. Investeer in je vrienden.
Ik weet het allemaal wel, maar waarom doe ik het dan zo weinig? Leven is met overgave wegrennen van wat je eigenlijk zou moeten doen…

Wouter Deprez

Begeleiding: Filip Loobuyck en Kristin Vanschoubroek
Wanneer: Donderdag 19 januari van 20 u. tot 22 u. Welkom om 19.45 u.
Bijdrage: € 7 (leden) en € 8 (niet-leden), drankje inbegrepen