Datum en tijd
06/05/2025
19:30 - 21:30
Vier middeleeuwse schrijfsters en het ontstaan van de begijnen
Boekvoorstelling en huiskamerbijeenkomst
Nadine Aernouts
Mijn boek ‘De stem der Minne’ is een verhaal van liefde en waardigheid, een eerbetoon aan vrouwen die hun eigen spirituele weg in het leven ontdekten en onthulden.
Het gegeven dat mijn grootouders in het begijnhof van Lier woonden, wekte mijn interesse. Begijnhoven stralen rust en onthaasting uit, en vormden een inspiratiebron voor vele kunstenaars.
Maar wie waren de begijnen? Vaak houden we er foute gedachten op na, zowel over hun geloof als over hun sociaal leven. Ze waren krachtig, origineel en onafhankelijk. Hun ‘minnemystiek’ is vooral gericht op de directe ervaring en heeft een Oosterse toets.
Ik laat vier mystieke vrouwen aan het woord: Beatrijs van Nazareth, Hadewijch van Antwerpen, Machteld van Maagdenburg en Marguerite Porete. Zij spreken over vrouwelijke figuren die een invloed op hen hadden. Ik laat ook andere vrouwen, van vroeger en nu, aan het woord. Allen geven ze ons een waardevolle boodschap.
De minnemystiek heeft een heel specifiek karakter. Het gaat niet om een ingewikkelde theologie, maar om een manier van leven.
Wie ben ik?
Ik ben geboren in 1953 in Brasschaat. Ik studeerde logopedie in Antwerpen. In 1980 verhuisde ik naar Baskenland. Daar studeerde ik Baskische filologie aan de universiteit van Deusto. In 1991 verhuisden mijn man en ik naar een klein dorpje in de bergen van Burgos. Ik bleef als onderzoeker verbonden aan het Instituut voor Baskische studies en richtte in 1996 het literaire tijdschrift ‘Vulcanius’ op. Vanuit mijn meertaligheid (Nederlands, Spaans, Engels, Baskisch) word ik directrice van een taalacademie in Burgos. Ik schrijf poëzie, korte verhalen, essays en geschiedkundige artikels in die 4 vier talen.
Waar: Ten huize van Kristin Vanschoubroek, Minnestede 12, 9840 De Pinte
Wanneer: Dinsdag 6 mei 2025 om 19.30 u.
Bijdrage: 5 €, drankje inbegrepen
Info: Je kan inschrijven door een mail te sturen naar claudine@laverna.be, en de bijdrage over te schrijven met vermelding ‘De stem der minne’.