Datum en tijd
29/10/2017
14:30 - 17:30

Waar?
La Verna-huis


Kristin Vanschoubroek

Zondag 29 oktober is de ‘Dag van de stilte’. Ideaal dus om ruimte te maken voor vertragen, verstillen en kwaliteitsvolle aandacht. Op dat moment gaat in heel Europa ook de wintertijd in. We draaien de klok een uur terug en krijgen dus wat extra tijd.
Vorig jaar bezochten we een natuurbegraafplaats. Dit jaar kiezen we voor de film ‘In pursuit of silence’. De film duurt 80 minuten. Na de film is er ruimte om van gedachten te wisselen.

Samenvatting

We worden voortdurend – al dan niet vrijwillig – omringd door geluid. Stilte wordt meer en meer een zeldzaam goed, of zelfs iets uit vervlogen tijden. Een contemplatieve film over de betekenis en het effect van (het gebrek aan) stilte, geluid en lawaai op de hedendaagse mens.

Inhoud

Bestaat er pure stilte? Waarom gaan we ernaar op zoek?
Of omgekeerd – waarom lopen we er net van weg?
In een trip rond de wereld verkennen we het geheim van stilte – van de stilte in de afgelegen Amerikaanse wildernis over Japanse zen-kloosters naar de hallucinante afwezigheid van stilte in hedendaagse grootsteden, waar geluidshinder ongezond wordt en agressie en stress veroorzaakt. Er is immers geen enkel aspect van het menselijke bestaan waar geluid en stilte géén invloed op hebben. In Pursuit of Silence is een bijzondere cinematografische ‘luisterervaring’ en – paradoxaal genoeg – een verrassend muzikale film die je oren doet spitsen en je de tijd geeft om stil te staan bij (het gebrek aan) stilte.

Regie

Patrick Shen is een Amerikaanse scenarist, regisseur en producer. In 2003 werd zijn film Flight from Death over doodsangst internationaal bejubeld vanwege de diepgang waarmee de menselijke relatie met de dood werd blootgelegd. Zijn documentaires handelen wel vaker over de queeste naar iets ongrijpbaars. Zo ging hij voor The Philosopher Kings op zoek naar wijsheid bij de conciërges van Noord-Amerikaanse universiteiten en onderzoekt hij voor In Pursuit of Silence de diepgaande invloed van stilte op ons leven.

Wanneer: Zondag 29 oktober van 14.30 u. tot 17.30 u.
Bijdrage: € 8 (leden), € 10 (niet-leden), vieruurtje inbegrepen
Inschrijven: Klik hier.
Info: Breng best pantoffels mee.