What about the color Blue, Bluegrass music & feeling Blue…

I’ m feeling ‘blue’… I paint ‘blue’… I hear ‘blue’…
Het blauwe stroomt in me. Soms zacht en traag, soms fel en snel. In muziek, woorden, creativiteit én kleur…

Over en over beluister ik momenteel ‘It’s a long hard road’ op het Bluegrass album van mijn favoriete countryzanger Alan Jackson. Ja, ik draai het blauw.
Het ritme, de zuivere klank van de 5 instrumenten, de woorden en ‘country vibes’, ze raken m’n hart.
Nu meer dan al die jaren dat ik deze muziek al ken. Waarom net nu?
Country muziek kwam in 1994 op m’n pad op onze eerste trip over de oceaan. Onze huwelijksreis naar Montana in Amerika was een droom die werkelijkheid werd. We werden verliefd op prachtige ‘Big Sky’ landschappen, op de warme openheid en hulpvaardigheid van de Montanezen, de natuurlijke puurheid en ook op de muziek. Ik was er nog nooit geweest en toch voelde ik dadelijk: ‘Hier ben ik al geweest, mijn ziel ligt gewoon hier’!
Oef, eindelijk. Wat een heerlijke ontdekking.
Het voelde echt als thuiskomen voor me, ik was waar ik moest zijn, yeeha!!! In 2010 hadden we ons eigen plekje daar, ons huis in Bluebird Lane. De weidse natuur van de Rocky Mountains brachten me een niet eerder gekende innerlijke rust en ik voelde hoe ik daar meer én andere energie kon opnemen. Het stroomt er en op m’n quad de bergen in, dat ben ik gewoon!
M’n ziel is gelukkig ginder en deze ‘view from my home’ mis ik nu enorm…

Madisson Valley – Ennis – Montana – USA

Ginder zijn lukt nu al twee jaar niet. Door corona en de maatregelen mogen we niet over de oceaan. Ik voel me heel erg blue dus… En ik weet dat ik niet alleen ben, we missen allen veel…
Woorden in Alan Jacksons’s lied raken me, ze zijn een spiegel van wat helemaal in me leeft momenteel.

On a long hard road… I’m traveling on… Left behind the person I once was…  A path of finding a new me…
Loslaten en een nieuw pad bewandelen, al anderhalf jaar… Het is een lange harde hobbelige weg inderdaad.
Ik ben op zoek naar thuiskomen in mezelf. De vroegere ‘ik’ heb ik moeten achterlaten, niet mijn keuze en toch was het juist!
Dit begin ik nu pas echt te voelen. Het klopt wat gebeurd is, maar is daarom niet evident.
Mijn gekende ‘ik’ is ver weg en toch wil ik haar terug, een verlangen naar het vertrouwde. Het gekende voelt soms veiliger dan deze nieuwe weg.
En dan kijk ik naar de volle maan, zie ik m’n oude en nieuwe wereld, op zoek en die komt dan op doek…
Moon & Moose talking…

‘Moon & Moose talk’ by Tiki

Wat heeft het kleur ‘blue’ in mij te vertellen?

Blauw was nooit echt ‘mijn kleur’. Neen, absoluut niet. Rode en fuchsia tinten, gifgroen, geel en oranje met bruinen… dat kwam steeds van diep in mezelf op doek. Vibrerende levendige kleuren die samen speelden in vogels, bloemen, bijen, beren, abstracte vormen…

Oils on canvas by Tiki

Waarom neem ik nu telkens de blauwe tubes vast? Kobalt, Phthalo, Prussian, Turquoise… Die komen op m’n palet en ik voel dat ze er moeten zijn. Ze vinden hun weg samen met bruine tinten zoals Burnt en Raw Umber, Van Dyck brown…

Ze stromen samen zodra ik ze op doek aanbreng. Ze moeten er gewoon op, samen en zonder beeld of vorm in m’n hoofd. Gewoon spontaan, impulsief en het laten ontstaan. Dit is een plek die helemaal goed voelt.
Uit het denken en alles kan tijdens het creëren, als je maar durft los te laten!
En daar geef ik bewust ruimte aan. De lijn, de vorm, de textuur, de kleur… alles is oké, het licht is de bron van kleur!

Blauwe kleuren associëren zich met droefheid en puurheid. Blauw creëert rust, ruimte en openheid, het staat symbool voor wijsheid en betrouwbaarheid, maar heeft tegelijkertijd ook een melancholische ondertoon.
Blauw geeft me de vrijheid van creativiteit, niet meer schilderen in functie van ‘mooi zijn, perfect zijn’, ‘de juiste vorm, de juiste kleur’… neen, gewoon laten stromen en alzo komt ‘Blue streams’  en ‘Moosy moods’ op doek…

Mooi zijn de stromen die komen uit de bron van het hart!

Inspirerende Quotes – Bert Schierbeek

‘Blue streams’ by Tiki
‘Moosy moods’ by Tiki

En op een avond kwam een beeld in me op, een ‘longhorn cow’ in Montana die haar plek inneemt en er krachtig staat! Ze stond er gewoon en liet los, de maan en haar wereld achter haar, een nieuwe weg inslaan…

En alzo ging ik de dag nadien naar m’n studio en kwam deze ‘Hey I’m blue and strong…’ op doek…

‘Hey I’m blue and strong’ by Tiki

Echt los durven gaan met kleur en kwast geeft me zo’n vervullend blij gevoel. Net als op mijn quad in de bergen. Er komt zoveel emotie los die mag stromen. Blauw is een positieve kleur! Geen weg zo bijzonder als het volgen van je eigen pad en ‘yes’ zeggen tegen wat goed voelt voor jezelf…

Het licht is de bron van kleur !

Olie op doek originelen by Tiki – Kathleen Van Driessche – www.tikiart.be