vincent_clip_image002Ik ben Vincent, vader van drie jongvolwassenen, twee zonen en een dochter, en echtgenoot van Karen, die al jaren de kindervieringen van La Verna verzorgt.
Al meer dan dertig jaar heb ik een advocatenpraktijk in Gent, een beroep dat ik met veel voldoening uitoefen. Sinds enkele jaren ben ik daarnaast ook erkend als bemiddelaar. In die functie probeer ik mensen dichter bij elkaar te brengen en hen te helpen om op een bevredigende en doeltreffende manier conflicten op te lossen.

Van bij de oprichting ben ik al betrokken bij La Verna. Ik ken Kristin van toen La Verna nog een droom was.
Samen met mijn echtgenote Karen was ik zeven jaar lang lid van een pittige gezinsgroep waar Kristin en Peter ook deel van uitmaakten. Net als Kristin was ik ook bestuurder van De Harp, een franciscaans bezinningscentrum in Izegem. Toen dit centrum sloot, groeide bij Kristin het verlangen, de roeping zelfs, om vorm te geven aan een spirituele beweging in Gent. Ik vond dit een prachtig en moedig initiatief dat beantwoordt aan de noden van deze tijd en ik wou het graag steunen. Ik nam dan ook deel aan de voorbereidende gesprekken die Kristin organiseerde.
Toen La Verna opgericht werd in 2004 maakte ik deel uit van de werkgroep vorming, de groep die besliste welke vorming aangeboden zou worden en met welke vormingswerkers we zouden werken. In september 2006 fusioneerde deze werkgroep met het bestuur en stapte ik mee in de raad van bestuur van La Verna.

Wat heb ik zoal gedaan in die tijd? Ik heb heel wat vormingswerkers ontmoet en cursussen en lezingen mee georganiseerd; ik ben voorgegaan in enkele vieringen over onderwerpen die me na aan het hart liggen; ik behartigde de juridische kant van de algemene vergadering; ik zorgde voor de neerlegging van de balansen, de statuten en de beslissingen van de Algemene Vergadering op de griffie van de rechtbank; ik bracht de aangifte van de belastingen en de verzekeringen in orde.
Ik heb heel wat geïnvesteerd in La Verna, maar ik kreeg ook veel. In de eerste plaats kon ik mij spiritueel voeden aan tal van workshops, lezingen, vieringen en pelgrimsreizen, en heb ik fijne mensen leren kennen.

Ik vind het heel bijzonder om bij een beweging te zijn waarin kan gepraat en gedeeld worden over je spirituele groeiweg en de vragen en uitdagingen van je leven, en dit vrij van alle dogma’s en in respect voor elkaars overtuigingen.
We hebben allemaal onze levensvragen, twijfels, meningen en standpunten; ze evolueren, en het is goed dat er daarvoor ruimte is, dat je ze kan delen en bespreken met anderen, dat je de verhalen van andere mensen kan horen; het helpt je op je eigen pad. Spiritualiteit zat in het verleden zo vaak gevangen in een keurslijf. Het was lange tijd gevaarlijk – in bepaalde perioden van de geschiedenis zelfs levensgevaarlijk – om openlijk algemeen geldende geloofsovertuigingen in vraag te stellen. Hoe kon je dan op een authentieke manier ruimte geven aan de vragen die in je leefden? Gelukkig leven we nu in andere tijden en is het een rijkdom om met elkaar in gesprek te kunnen gaan rond allerhande spirituele thema’s en levensvragen.

Ik kijk uit naar de La Verna-vieringen, waarin mensen komen getuigen over hun groeiweg. Die verhalen raken ons individueel en tegelijk verbinden ze ons met elkaar. Ik geniet van de ingetogen sfeer, de mooie muziek en de meditatieve momenten tijdens de vieringen. Ik hou ook erg van de maaltijden nadien en ga graag bij mensen zitten die ik nog niet ken. Mensen ontmoeten en hun schoonheid ontdekken is zo boeiend. Ook de spirituele reizen met La Verna zijn heel interessant en voedend. Ik herinner me bijvoorbeeld met plezier de heel geslaagde reis naar Taizé en Cluny in 2008.

Af en toe pik ik ook graag een boeiende lezing of een workshop mee. Ik ben blijkbaar blijvend nieuwsgierigheid naar kennis en wijsheid over de grote menselijke vragen. Wat is het goede leven? Wat moet ik eigenlijk doen met mijn leven? Hoe kan ik meer mezelf worden? Hoe moet je omgaan met conflicten in relaties?

Ik zoek vooral meer verbinding met mijn wezenlijke kern. Ik wil gewoon het leven door mij laten stromen in harmonie en overvloed. Soms gaat het vanzelf, soms is het woelig.
Meer en meer voel ik mij een spirituele reiziger, benieuwd naar wat het leven mij vandaag wil leren, benieuwd naar mensen en naar alles wat een mens innerlijk kan voeden, doen groeien en bevrijden.

In La Verna ontmoet ik tochtgenoten aan wie ik stukjes van mijn levensweg kan vertellen en tonen. Zij ontvangen dat elk op hun manier in aandacht en aanwezigheid. Hun blik weerspiegelt een stukje van mijn weg. Daarom voel ik mij thuis in La Verna, dat zich terecht een beweging voor bewustzijn, inspiratie en verbondenheid noemt.

Vincent CB
Januari 2012