Datum en tijd
12/05/2023
14:00 - 17:30


Traag kijken naar kunst
Kim Decatelle – Kunsthistorica

Slow art is een methodiek om ons te helpen traag te kijken, om beter te kijken naar kunstwerken.

Roger Raveel (1921-2013) wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste Belgische kunstenaars na de Tweede Wereldoorlog. Na studies aan de Stedelijke Academie van Deinze, trekt hij op advies van Hubert Malfait naar de Academie voor Schone Kunsten in Gent. In 1945 brengt Antoon De Clerck, een jeugdvriend, hem in contact met Hugo Claus, met wie hij later ‘Genesis’ realiseert. Opmerkelijk is dat Raveel Machelen-aan-de-Leie nooit heeft verlaten. Het dorp is voor hem de wereld, wat niet betekent dat Raveel lokaal gebonden is. Integendeel, de dingen en mensen om hem heen krijgen in zijn schilderijen, tekeningen en objecten een universeel karakter.
Anno 1968 exposeert hij tijdens de Biënnale van Venetië en Documenta in Kassel enkele van zijn bekende werken. Het betekent zijn definitieve doorbraak als kunstenaar.
Het uitzonderlijke van zijn kunst – hij noemt ze de Nieuwe Visie – is dat hij openstaat voor allerlei invloeden en technologische ontwikkelingen. Zijn uiterst gevarieerde plastische taal, een originele combinatie van diverse schilderwijzen, zorgt ervoor dat zijn oeuvre zo onwaarschijnlijk fris en origineel is gebleven.

Atelier Roger Raveel

Roger Raveel wordt beschouwd als één van de belangrijkste naoorlogse Belgische kunstenaars. Een groot deel van zijn oeuvre werd vervaardigd in zijn persoonlijk grafiek- en schilderatelier, dat naast zijn woning in zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leie is gelegen.

In de loop van 2014 en 2015 werd het atelier door de weduwe van de kunstenaar, Marleen Raveel-De Muer, gerestaureerd en gerenoveerd. Zo werd de wens van Roger Raveel vervuld.
Het resultaat is een geslaagde mix van de authentieke werkomgeving waar de bezoeker voeling krijgt met de intieme leefwereld van Roger Raveel en een hedendaagse locatie waar nieuw artistiek en pedagogisch initiatief zich kan ontwikkelen.

We gaan heel het atelier bekijken en je zal heel wat uitleg over de werken krijgen. Naar één kunstwerk gaan we met de ‘slow art-methode’ kijken. Deze methode helpt ons te vertragen. We richten onze aandacht op het kunstwerk. We kijken, genieten en luisteren naar wat elk van ons erover te zeggen heeft. Door dit te doen geven we het kunstwerk de kans om tot ons door te dringen en zijn vaak meerlagige betekenis te onthullen.

Wanneer: Vrijdagnamiddag 12 mei 2023 van 14 u. tot 17.30 u.
Waar: Atelier Raveel, Hoevestraat 14, 9870 Machelen aan de Leie
Gids: Kim Decatelle
Bijdrage: € 20 – Koffie en thee zijn inbegrepen.
Inschrijven: Vermeld bij je inschrijving en de overschrijving ‘Slow Art’. Klik hier
Info: Max. 20 deelnemers