Datum en tijd
23/03/2024
14:00 - 17:00


Op de thee bij daders, slachtoffers en patiënten
Lezing Jan De Cock

Jan De Cock (°1964) werd al vroeg geraakt door mensen: hij werd straatopvoeder en ontwikkelingswerker in Latijns-Amerika en Afrika, onder meer bij lijmsnuivende jongeren in Chili. Later werd hij gevangeniswerker. In 2001 en 2002 trok hij wereldwijd langs zo’n honderd gevangenissen en liet zich vrijwillig opsluiten om ‘van binnenuit’ de polsslag te voelen van mensen achter de tralies. In 2012 nam hij de rugzak weer op, dit keer om te gaan logeren bij slachtoffers die niet waren blijven vastzitten in hun haat maar soms zelfs tot verzoening waren gekomen. Over al die ervaringen schreef hij 3 boeken: ‘Hotel Prison’, ‘De kelders van Congo’ en ‘Hotel Pardon’.

 

Voor zijn boek ‘Hotel Pardon’ sprak Jan De Cock met onder meer nabestaanden van de slachtoffers van de genocide in Rwanda in 1994, van de aanslagen van 11 september 2001 in New York, van schietpartijen op Amerikaanse scholen en van de moorddadige raid van Anders Breivik in Noorwegen in 2011. ”Ik kwam in contact met mensen die niet in haat zijn verzand,” zegt hij. ”Die verhalen wil ik niet aanwenden om andere slachtoffers mee om de oren te slaan, maar ik hoop dat ze wel inspiratie kunnen bieden om onze dagelijkse conflicten in onze relaties (, met onze partner, onze kinderen, op het werk of met de buren) aan te pakken. ‘Hotel Pardon’ is geen kookboek met recepten om te vergeven. Anders was het een heuse bestseller geworden. Wel hebben alle mensen in mijn boek met elkaar de wil gemeen om voort te gaan, om niet te verroesten in wrok.”

Jan is ook actief in pastoraal palliatief werk in ziekenhuizen. Hierover publiceerde hij ‘Doodgelukkig leven – Hoopvolle verhalen uit het ziekenhuis’.’ In 2012 kreeg hij hiervoor de prijs voor het spirituele boek. Ook in het ziekenhuis is verzoening nooit ver weg.

”Tijdens de jaren dat ik in de palliatieve zorg actief mocht zijn en een bevoorrechte getuige was van het sterven van zoveel mensen, viel het me op dat verzoening een van de grootste thema’s is aan het sterfbed,”, zegt De Cock.

In deze lezing zal Jan het hebben over zijn werk en passie zowel met gevangenen als met zieken.
Een hoopgevende, deugddoende lezing door een man die warmte en verzoening uitstraalt.

Van harte welkom!

 

 

 

Wanneer: zaterdag 23 maart 2024 van 14 u. tot 17 u.
Waar: Huis Perrekes,Oosterloseweg 92, 2440 Geel
Bijdrage: € 10: een hapje en een drankje zijn inbegrepen
Stuur een mailtje naar claudine@laverna.be of bel 0474 23 09 56 en stort € 10 op rekeningnummer La Verna BE71 5230 8074 2269 TRIOBEBB
Jan brengt die dag een aantal van zijn boeken mee.