Datum en tijd
02/11/2022 - 06/11/2022
Hele dag


Leren sterven om voller te leven

Kristin Vanschoubroek & Geertrui Van Hooreweghe

Zolang je dit nog niet hebt, dit ‘sterf om te worden!’,
ben je een duistere gast op deze donkere aarde.
Goethe

De dood, als einde van dit aardse leven, wordt door velen als een bedreiging gezien. Nochtans is het gegeven dat we op een dag zullen sterven de enige zekerheid die we in dit leven hebben. Hoe kunnen we ons op deze bestemming voorbereiden?
Tijdens deze herfstdagen gaan we stilstaan bij deze vraag.

Dit hoeft niet somber te zijn. Immers, je voorbereiden op de dood is niets anders dan ten volle durven leven. Voor wie niet geleefd heeft, is er meer angst om te sterven, dan voor wie volop leeft. Het komt erop aan om dat wat leven verhindert, te durven afleggen.

In het seizoen van de herfst sluiten we ons aan bij deze beweging van loslaten om vrij en naakt te worden, en ons zo te verbinden met het wezenlijke.

De werkvormen die worden aangereikt zijn eenvoudig en verscheiden: meditatie, gesprek, dans, muziek, creativiteit… We gaan ook alle dagen wandelen, voor het grootste deel in stilte en op een tempo dat je bij je natuurlijk ritme brengt. De natuur rond Savita is heerlijk en we laten ons bekoren door de kleurenpracht van de herfst.

Kristin begeleidt deze workshop, Geertrui assisteert.
Wie dat wenst kan zich tussendoor laten verwennen door een klankbad van Geertrui.

Hans Juchtmans zal er ook bij zijn. Hans is steenkapper en komt bij het maken van grafstenen vaak in contact met mensen die een geliefde hebben verloren. Hans is geboeid door de dood en zal een getuigenis brengen.

Je verblijft in een eenpersoonskamer met eigen badkamer en terras op het zuiden.
Savita zorgt voor gezond, lekker en vegetarisch eten.
De sfeer is ongedwongen en je wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het leven daar. Samenwerking tussen de mensen die daar wonen en werken, en de gasten wordt op prijs gesteld.

De ziel is als een vogel die bij het sterven aan haar kooi ontsnapt,
haar vleugels uitslaat, door stille landstreken vliegt als vloog ze naar huis.
Jürgen Moltmann

Waar: Savita, In der Burbecke 15, 59955 Winterberg-Niedersfeld, Duitsland
Wanneer: Van woensdag 2 november (15 u.) tot zondag 6 november (na ontbijt)
Bijdrage: € 425 (leden) en € 440 (niet-leden), voor organisatie, begeleiding en volpension.
Er is een mogelijkheid om een dag eerder (op 1 november) aan te komen. Dan betaal je 50 € extra (avondmaal op 1 november is inbegrepen).
Inschrijving: klik hier
Vermeld bij  je inschrijving en op je overschrijving ‘Herfst in Savita’.
In de mate van het mogelijke rijden we kosten delend. Er is een goede treinverbinding vanuit Gent Sint-Pieters naar Winterberg.
Info: Je bent pas definitief ingeschreven indien het vervoer geregeld is. Wil je laten weten of je zelf kan rijden en eventueel mensen kan meenemen, of graag met iemand anders meerijdt.
Indien de prijs een beletsel is om deel te nemen, kan je contact opnemen met kristin@laverna.be.
Max. 18 deelnemers.