Datum en tijd
18/09/2022
14:00 - 17:00


In de geest van Franciscus
Rik Van Braband
Zondagnamiddag 18 september

Op zondag 18 september kunnen liefhebbers van natuur, stilte en poëzie elkaar treffen in De Rammelaars in Ham. Dit afgelegen natuurreservaat naast het kanaal Dessel-Kwaadmechelen is een uniek, bewaard gebleven stukje Kempen met veel waterminnend groen, bloemrijke graslanden en houtkanten, en een rijke diversiteit aan zoogdieren, vogels, reptielen en insecten. Franciscus zou hier ongetwijfeld veel inspiratie gevonden hebben …

De ideale omgeving dus voor een helende wandeling vol stilte, afgewisseld met een uitgelezen keur aan natuurgedichten. Kijk mee met de verwonderde ogen van de gedreven dichter, luister naar de welluidende verzen van de bevlogen poëet en voel de onstuitbare bezieling die ook Franciscus koesterde voor Moeder Aarde.
Toen deze minderbroeder – bijna 800 jaar geleden – zijn Lied van Broeder Zon dicteerde (het eerste in het Italiaans geschreven volksgedicht!), wilde hij daarmee de verbondenheid uitdrukken van alles wat leeft op aarde.
Nu, zovele eeuwen later, is die blijde boodschap meer dan ooit actueel. Want onze huidige omgang met het milieu waarvan wij afhankelijk zijn, steekt schril af met de wijze en respectvolle manier van leven van onze verre voorouders.

Natuurgids en poëzieliefhebber Rik Van Braband grasduint al decennialang in lokale en internationale dichtbundels, op zoek naar authentieke stemmen over al wat leeft op deze planeet. Tijdens de wandeling (ca. 6 km) brengt hij een rijke bloemlezing van poëtische pareltjes.
Wie gegarandeerd van de partij zal zijn, is ‘Broeder Zon’. Hij mag zich die dag misschien wel verschuilen, maar zoals alle majestueuze wezens hoeft hij niet zichtbaar te zijn om zijn warme aanwezigheid toch te ervaren …

Mensen die nog wat willen nagenieten kunnen samen nog iets nuttigen in de gezellige taverne Iverans.
Daar is voldoende parkeergelegenheid.

Wees geprezen, o mijn Heer,
met al uw creaturen,
bijzonder met heer Broeder Zon,
die siert en ons door zich verlicht;
en hij is schoon
en stralende met grote glans;
van U, o Hoogste, is hij zinneteken.

Stukje uit het Zonnelied van Franciscus

Wanneer: Zondag 18 september om 14 u.
Waar: Parking van taverne Iverans, Gestelseweg 1, 2491 Olmen.
Gids: Rik Van Braband.
Info: Bij veel hemelwater kunnen (hoge) wandelschoenen of laarzen nuttig zijn.
Voor wie graag meerijdt naar Ham, is er de mogelijkheid om te carpoolen vanaf het station van Geel om 13.15 u. Graag een telefoontje naar Marie (0497-939461) of Carine (0494-457085).
Bijdrage: € 4.