Datum en tijd
02/11/2019 - 03/11/2019
Hele dag

Waar?
Oude abdij Drongen


Inspiratiedagen, 2-3 november 2019
Oude Abdij van Drongen

Het verlangen naar verbinding is misschien de meest universele drijfveer van een mens.
Verbinding voelen met wie je bent, verbinding ervaren in je contact met de ander, je één voelen met het universum…, het zijn misschien wel de meest vervullende ervaringen, ervaringen waar het menselijke een sacrale dimensie krijgt.
Soms is zo’n ervaring plots en rechtstreeks, andere keren vraagt het een oefenweg.
Tijdens deze oefenweg komen we iets paradoxaals tegen: om je te kunnen verbinden is het evenzeer nodig je te kunnen afscheiden. Vereniging en (af)scheiding gaan hand in hand.

Relaties staan onder druk in deze tijd. Verwacht je te veel? Of moet je net trouw zijn aan je verwachtingen?
En is het zo dat je eerst jezelf moet liefhebben, vooraleer je de ander kan liefhebben? Of helpt de liefde van de ander je om jezelf lief te hebben?

Hoe ga je om met het spanningsveld tussen het verlangen om jezelf te zijn en thuis te komen in je relaties (partnerrelatie, familie, vrienden, collega’s…), en je angst om uit een veilig verband te vallen?
Hoe kan je respectvol communiceren ook in relaties waar geen spontane verbinding voelbaar is?
En hoe groei je naar liefde voor elke mens en voor ‘alles wat leeft’? Wat betekent dat concreet? En hoe kan je daarin jezelf zijn?

Tijdens deze tweedaagse gaan we samen op weg zowel met ons verlangen naar verbinding als met onze drempels om verbinding aan te gaan. De verschillende sprekers zullen elk vanuit hun invalshoek spreken en getuigen over de partnerrelatie, de relatie met anderen, de relatie met het kosmische. En daar doorheen komt telkens de relatie met jezelf en je groeiproces ter sprake.

Het zullen dagen zijn van ongedwongen samenzijn, kennis en inspiratie opdoen, mensen ontmoeten, van gedachten wisselen, genieten van je kamer en van de omringende tuin, … Kortom, een gelegenheid om hoofd, hart en lichaam te voeden.

Net als vorig jaar kiezen we dit jaar voor een tweedaagse in zijn geheel te volgen. Het programma start op zaterdagmorgen. Wie dat wenst kan reeds op vrijdagavond aankomen. Je kan kiezen of je blijft slapen in de abdij of liever thuis slaapt.
We voorzien iets meer vrije tijd dan vorig jaar zodat je meer op adem kan komen.

LET OP! Om organisatorische redenen is het nodig om tijdig in te schrijven: zie verder bij praktische info.

Programma

OPTIONEEL: VRIJDAG 1 NOVEMBER

Van 19.30 u. tot 20.30 u. Onthaal voor wie kiest om op vrijdag aan te komen.
Er is geen avondmaal voorzien.

ZATERDAG 2 NOVEMBER

Van 8.30 u. tot 9.15 u.: Onthaal voor wie kiest om op zaterdag aan te komen
9.30 u. – 9.45 u.: Welkomstwoord en situering van het thema: Kristin Vanschoubroek
9.45 u. – 10.45 u.: Lezing Rika Ponnet ‘Een pleidooi voor romantische liefde’
11.15 u – 12.30 u. Rika Ponnet in interactie met het publiek
12.30 u. – 13.30 u. Middagmaal
14.30 u. – 16 u. Lezing Inge Huys, Verbindende Communicatie: een ontwikkelingsweg naar liefde
16.30 u. – 18 u. Interactie met publiek en oefening
18 u. Avondmaal
19.30 u. – 21 u. Biodanza met Olga Bosmans en Gaston De Smet
21 u. Gezellig samenzijn

ZONDAG 3 NOVEMBER

8 u. Ontbijt
9.30 u. – 11 u. Lezing, poëzie en interactie Els Janssens, ‘Verbinding met het AL’
11.30 u. – 12.30 u. Reflectiemoment en afronden van de tweedaagse
12.30 u. Middagmaal
14 u. Huiswaarts


Rika Ponnet: ‘Een pleidooi voor romantische liefde’

rika ponnetTijdens deze lezing geeft Rika Ponnet een heel nieuwe kijk op het belang van romantiek in ons relationeel leven. Romantiek is een basishouding in de liefde en zit in de manier waarop we onszelf en de andere benaderen. Rika voert een vurig pleidooi voor een gevoelsgestuurde partnerkeuze met het romantisch liefdesmodel als basis.
Je krijgt ook inzicht in de emotionele logica van een relatie. Het uitgangspunt is dat we allemaal geliefd willen zijn, erkenning krijgen, onszelf mogen zijn binnen onze relaties. De manier waarop we dit proberen te realiseren, is echter niet altijd even vruchtbaar. Vaak laten we ons leiden door onze angsten, proberen onze partner te controleren, houden hem of haar op afstand, komen te weinig uit voor wat we werkelijk willen en voelen, weten ook vaak niet wat we werkelijk willen… Rika zal handvaten aanreiken waardoor koppels en evenzeer singles kunnen groeien in hun relaties.

Rika Ponnet (1968) studeerde Germaanse Filologie vanuit haar passie voor taal en literatuur. Nadien is ze ‘toevallig’ als consulente voor een relatiebureau gaan werken. Deze stap in het ongewisse groeide uit tot een bewuste beroepskeuze: samen met haar partner Mark Boeykens (psycholoog) richtte ze het bemiddelingsbureau Duet op. Om meer te weten wat mensen vormt, drijft, doet vastlopen in relaties, studeerde ze Familiale en Seksuologische Wetenschappen. Taal blijft voor haar belangrijk: gevoelens vertalen en hertalen is belang-rijk in haar werk als relatiebemiddelaar. Ze is en blijft een verwoed lezer. Ze geeft graag lezingen. Ze is een vaste relatiedeskundige voor enkele tijdschriften en ze krijgt opdrachten voor de media. Ze schreef een aantal boeken die veel succes kennen: ‘Mijn leven als koppelaarster’ (2006), ‘Blijf bij mij’ (2012) en ‘Alleen met jou’ (2018).
Ze is moeder van een tweeling, twee meisjes van 11.

Inge Huys: ‘Verbindende Communicatie: een ontwikkelingsweg naar liefde’

Inge HuysHet gedachtegoed van Marshall Rosenberg ‘Non Violent Communication’ of ‘Verbindende Communicatie’ is een waardevolle levensvisie die je kan helpen op verschillende manieren: het helpt om meer leiderschap te krijgen over je eigen leven, om verbindende relaties aan te gaan en om constructief bij te dragen aan de samenleving.
Marshal heeft een kader uitgewerkt dat tijdens deze lezing zal worden toegelicht. Het vormt een solide basis en bevat bruikbare handvaten die je helpen om praktisch aan de slag te gaan.
Daarnaast zal duidelijk worden dat deze methode tegelijk een ontwikkelingsweg inhoudt. Introspectie (op zoek gaan naar je behoefte onder je emoties), empathie (je kunnen inleven in de ander), en het ontwikkelen van mededogen, kunnen we ons stap voor stap eigen maken.
Deze manier van communiceren leidt naar een groter bewustzijn en houdt een persoonlijk, sociaal en maatschappelijk veranderingsproces in.
Inge houdt van interactie en er zal dus gelegenheid zijn om van gedachten te wisselen.

mindful-communiceren-300x238

Inge Huys (1970) is verpleegkundige in hart en nieren. Daarnaast ontwikkelde ze een passie voor geweldloze communicatie. Ze volgde verschillende opleidingen bij gecertificeerde trainers in binnen- en buitenland. Nu is ze eraan toe om dit door te geven en zo bij te dragen aan meer vrede, persoonlijk, relationeel en op wereldvlak. Ze is geboeid door persoonlijke ontwikkeling vanuit een holistische mensvisie. Omgaan met mensen blijft haar fascineren. Ze is moeder van 2 jongens, adolescenten.

Biodanza: Olga Bosmans en Gaston De Smet: ‘Via muziek, dans en beweging naar een rijker innerlijk leven en diepere contacten met anderen’

Olga en gastonBiodanza werkt met eenvoudige dansen en bewegingen en maakt het mogelijk om meer vanuit het hart te communiceren. Dit bevordert de integratie met jezelf doordat de eenheid tussen lichaam en geest weer wordt hersteld. Ook de verbinding met de anderen en met de natuur, de kosmos in zijn geheel, worden gestimuleerd.
Biodanza gaat uit van het principe dat het leven centraal staat, en daarom heilig is. Als het leven heilig is en ieder-een is verbonden, zijn we allen één. Biodanza wil gewoonweg meer leven aan het leven toevoegen. Het wil dat de mensen weer liefdevol, vanuit hun hart met elkaar omgaan, vanuit het diepe respect en de liefde voor al wat leeft. Het is een weg naar meer genieten, levensvreugde en geluk.
Olga en Gaston willen je via biodanza laten kennis maken met wat het betekent om in verbinding te gaan, zonder woorden, maar door liefdevolle contacten vanuit het hart.

Olga Bosmans (1961) en Gaston De Smet (1953) zijn al meer dan 25 jaar samen op pad, niet alleen als levenspartners maar ook op hun weg naar persoonlijke groei en bewustzijn. Ze zijn beiden opgeleid als lichaamstherapeut en Biodanzadocent en ze lieten zich inspireren door tal van verdiepingscursussen zoals intuïtieve ontwikkeling, tantra, familieopstellingen, yoga, meditatie, …
Olga studeerde economie en was lang actief in het bedrijfsleven. In 2011 besloot ze naar haar hart te luisteren en mensen te begeleiden op hun zoektocht. Momenteel werkt ze als loop-baanbegeleidster, is zelfstandig coach en geeft cursussen rond o.a. stress en burn-out.
Gaston is gepensioneerd architect en gaat graag in op nieuwe uitdagingen.
Samen willen ze via Biodanza mensen terug bij hun levensvreugde brengen.

Els Janssens: ‘Liefde tot het Al’

Els JanssensVerbinding en liefde zijn thema’s die in alle filosofische en religieuze tradities aanwezig zijn, maar toch verschillend geïnterpreteerd worden. In de tradities van het Verre Oosten is de eenheid fundamenteel aanwezig, in dualistische tradities moet de verbinding tot stand gebracht worden.
Toch zien we dat alle mystieke tradities de ervaring van die eenheid centraal stellen en dat het een wezenlijk kenmerk is van de verlichte mens. Alles heeft een eigen unieke vorm waardoor we ons voortdurend in een spel van aantrek-ken en afstoten bevinden, maar in de diepe innerlijke stilte verdwijnen de vormen en wordt de eenheid ervaarbaar. Hieruit ontstaat een spontane en bewuste verbinding met onze diepste grond, met onze medemens, met de natuur, met het universum…
Heel de kosmos wordt doorstroomd door het mysterie van de energie, door ‘the unifying power of nature’. De ervaring van dit mysterie maakt dat we ons kunnen ‘religare’, herverbinden, met of zonder religie, op ieder moment en in elke -ook dagdagelijkse- situatie.
Via de comparatieve filosofie van Ulrich Libbrecht zullen we stilstaan bij de kern van deze eenheidservaring. Daarnaast gebruiken we poëzie en filosofische inzichten uit gans de wereld die deze universele eenheidservaring uitdrukken en er ons laten mee resoneren.

Els Janssens (1968) deed artistieke, literaire en filosofische studies. De rode draad hierin is de ontroering door het le-ven en het doorgeven hiervan. Toen ze in 2002 Ulrich Libbrecht (1928-2017) ontmoette, ontdekte ze voor het eerst een filosofie waarin de verschillende aspecten die ze ervaren had, evenwaardig samenkwamen: natuur, rationeel begrijpen en mystiek ervaren. Dit leidde tot een intense samenwerking en tot het verder uitdragen van zijn gedachtegoed. Els Janssens is als docente verbonden aan LUCA School of Arts (Lemmensinstituut), aan de School voor Comparatieve Filosofie Antwerpen en ze is voorzitster van het Libbrechtgenootschap. Samen met Ulrich Libbrecht en Heinz Kimmerle publiceerde ze in 2016 ‘Filosofie zonder grenzen’.

Praktisch & prijzen

Wanneer:
Vanaf vrijdag 1 november (aankomst tussen 19 u. en 20.30 u.) of zaterdag 2 november (aankomst tussen 8.30 u. en 9.15 u.) tot zondag 3 november na het middagmaal.
Het inhoudelijk programma start op zaterdag 2 november om 9.30 u.
Waar:
Oude Abdij Drongen’, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen
Bijdrage:
De prijs omvat het volledig inhoudelijk pakket en het verblijf (2 middagmalen, het avondmaal en 2 x koffie en thee, en al of niet 1 of 2 overnachting(en) met ontbijt).
Voor wie op vrijdag aankomt (2 overnachtingen):
– In een eenpersoonskamer: € 215 (leden) en € 225 (niet-leden)
– In een tweepersoonskamer: € 195 (leden) en € 205 (niet-leden)
Voor wie op zaterdag aankomt (1 overnachting)
– In een eenpersoonskamer: € 175 (leden) en € 185 (niet-leden)
– In een tweepersoonskamer: € 165 (leden) en € 175 (niet-leden)
Voor wie niet blijft slapen: € 140 (leden) en € 150 (niet-leden)
Indien de prijs een hinderpaal is om deel te nemen kan je een vermindering vragen door te mailen naar kristin@laverna.be.
Info:
– Handdoeken breng je zelf mee.
– Een lakenpakket kan je meebrengen of kan je huren (€ 8,5 samen met je inschrijving te betalen).
– Wie wenst te overnachten moet ten laatste inschrijven voor maandag 1 oktober. Wie inschrijft na 1 oktober is niet zeker van een plaats.
– Wie niet overnacht kan inschrijven tot 15 oktober
Inschrijven:
Klik hier.
Vermeld bij je inschrijving ‘Inspiratiedagen 2019’ en laat weten:
– of je wenst te overnachten, en indien ja: 1 of 2 overnachtingen,
en of je een lakenpakket huurt (€ 8,5)
– of je vegetarische maaltijden wenst. Wie dieetmaaltijden wenst kan dit laten weten.
– of je lid bent van La Verna (wie het niet zeker weet kan informeren bij Claudine)